四级备考 六级备考 经验交流 模拟试题 历年真题 每日一练

消单词 精品试听 直播课程 名 师 热推课程

首页 > 备考辅导 > 六级备考 > 阅读 >

2018年6月英语六级阅读练习:文化风俗

2018-01-03 13:57 来源:文都网校 阅读()

  英语六级阅读要靠理解与词汇掌握,我们在做题时,一定要端正心态,不要急躁,先弄清后面的题目内容,了解文章类型,再根据阅读问题有选择性的阅读文章,可以有效提升我们的做题时间与正确率,本文小编为大家整理了一篇阅读,实际操练吧!

  Qixi Festival. the Chinese equivalent of Valentine's Day that fell yesterday,was not only a disappointmentfor forgotten lovers. but also for businessmen left with empty pockets.

  The cold reception has prompted cultural experts to seriously worry that the lovers' festival, marked for generations since the Han Dynasty (206 BC-AD 220), is dying out. Some have even called for legislation to make the festival a legal "Chinese Lovers' Day." which falls on the seventh day of the seventh month of the lunar year.

  But the effectiveness of such a measure is in doubt, although efforts to preserve traditional festivals are highly commendable.

  A growing number of traditional Chinese festivals, such as the Dragon Boat Festival and Mid-Autumn Festival. share the same fate as the Qixi Festival.

  Young people are showing less interest in traditional cultuce as symbolized by these festivals. Even if all traditional festivals are finally made legal, the risk of them becoming purely formalized celebrations with little meaning is not removed. If the younger generation fails to identify with the cultural significance of these holidays, there is little that can be done.

  While complaining about traditional festivals' fading appeal decision-makers should reflect on cultural protection. Undeniably our country has done a bad job of preserving culture and traditional Festivals, compared to neighbouring Japan and the Republic of Korea (ROK).

  The 2,500-year-old Dragon Boat Festival falls on the fifth day of the fifth lunar month. The traditional customs and rituals of the occasion. which originated in China, have been better preserved in the ROK.

  Only a few years ago did China begin to realize the signiticance of preserving intangible cultural heritage when the ROK planned to apply to the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization iolist its version of the Dragon Boat Festival as an important example of intangible culture.

  Concern about traditional holidays also reminds people of che growing influence of foreign cultures as thecountry opens wider to the outside world.With traditional festivals waning and imports such as Christmas and Valentine's Day gaining widespread popularity, the public including cultural professionals have tended to measure traditional Chinese festivals in economic terms.

  Business rather than culture has begun to play a dominant role. More and more people are preoccupied with how much money can be generated during the holidays.

  In fact what makes traditional festivals unique and what keeps them alive is their cultural elements. After all, it is unique culture that contributes to the world's diversity amid globalization.

  1.The public look at the effectiveness of the legalization of the Qixi Festival with a(n)______________attitude.

  2.By saying that a growing number of traditional Chinese festivals "share the same fate as the Qixi Festival", the author is worried that such festivals would_______________someday.

  3.In what aspect do Japan and ROK do a better job than China?

  4.It is implied by the author chai traditional Chinese festivals should be measured in______________terms.

  5.What makes the world diversified amidst the frend of globalization?

  答案:

  1.[doubtful]

  [定位]根据effectiveness和legalization查找到第2段最后一句和第3段。

  解析:原文第2段中的in doubt表明公众对七夕成为法定节日后可能产生的效果持有怀疑态度,回答本题时应将doubt改为其形容司形式doubtful。

  2.[die out]

  [定位]根据worry查找到第2段第1句,根据a growing number查找到第4段。

  解析:原文开头三段以七夕为例说明中国传统节日正受到冷遇,并担心传统节日会最终消亡,题目事实上是对原文前四段观点的概括,根据would后用动词原形,可确定空白处应填写die out。

  3.[In preserving culture and traditional festivals.]

  [定位]根据ROK查找到第6段末句。

  解析:原文该句中的比较点preserving...也是题目双方的比较点,由此可见,preserving culture and traditional festivals为本题答案。

  4.[cultural]

  [定位]根据traditional festivals查找到倒数第3段末句和末段第1句。

  解析:倒数第3段提出了现在大多数人从经济角度考量中国传统节日的现象,但是末段用In fact来表转折,表明作者实际上认为“文化”(而非经济)才是最重要的,由此可推断,作者认为我们应从“文化的”角度考量中国传统节日,“文化的”可表达为cultural。

  5.[Unique culture.]

  [定位]根据globalization查找到末段末句。

  解析:末段末句是一个强调句,表明是unique culture使世界变得多样化,即为本题答案。

  以上就是小编为大家介绍的相关信息,希望对大家有帮助。想了解更多四六级备考课程备考资讯,请点击文都网校四六级资讯站查询!有问题找文都☞☞☞详情咨询入口>>>

文都名师助力通关2018年6月四六级考试
2018年6月大学英语四级畅学通关班 2018年6月大学英语六级畅学通关班

     编辑推荐

热点聚焦 备考交流

2018年6月英语四级基础备考指导

2017年12月四六级考试成绩核查办法

2018年6月四六级作文复习三大方法

2017年12月英语四六级考试成绩查询时间

2018年6月英语四六级记单词小技巧

2017年12月英语四六级成绩单查询真伪

英语六级考试是什么水平?

英语四六级准考证号怎样推算?

 

责任编辑:hjy

大学英语四六级网上课程热报班次

次名称 班次特点 活动

2019年6月大学英语四级全程班

课程构成:前基础阶段+基础阶段+强化模块阶段+真题解析冲刺阶段

课程特色:PC端、移动端、无有效期内自由看。

¥150
2019年6月大学英语六级全程班 ¥150
>>>查看更多四六级课程<<<

四六级免费在线咨询

文都四六级交流群

文都四六级QQ群437058182486117399517034650

 

上一篇:2018年6月英语六级阅读练习:认知与学习

下一篇:2018年6月英语六级阅读练习:大学教育

关注官方微信
0元领取学习资料